Hergün  12.00 - 20.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Kadınlarda cinsel isteksizlik

 

Kadınlarda cinsel isteksizlik, yeterli cinsel uyarı olmasına rağmen kadının cinsel arzu duymaması durumudur. Kadında cinsel isteksizlik bir cinsel işlev bozukluğudur ve uygun terapi yöntemleriyle kısa süreler içinde düzelebilmektedir. Cinsel isteksizlik tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Ancak bazı durumlarda bunu gerçekleştirmek için profesyonel yardıma ihtiyaç duyabilirler.

Kadınlarda cinsel isteksizlik nedenleri,  sebepleri nelerdir

Kadında cinsel isteksizlik sebepleri birden fazladır ve  cinsel istek sorunları hormonal dengesizlikten, kronik hastalıklardan olabileceği gibi psikolojik nedenlerden, kullanılan ilaçlardan , ailevi sorunlardan ve eş ilişkilerindeki bozukluktan kaynaklanabilir. Erkeklik hormonu olan testosteron kadınlarda da cinsel istekten sorumludur. Özellikle yaşla birlikte tetesteron  hormonu azalabilir, bu da cinsel isteksizlik ortaya çıkarabilir. Kadında androjen (testosteron) eksiği olduğunda cinsel isteksizliğe depresyon da sıklıkla eşlik edebilir. Cinsel isteksizlik olduğunda vajinal kuruluk, ağrılı cinsel ilişki ve orgazm olamama da bir çok kadında ek şikayet olarak görülebilir.

Kadında tetesteron eksikliğinin beliritileri nelerdir?

Kendini iyi hissetmeme, açıklanamayan sürekli yorgunluk hali, hafızada zayıflama, cinsel isteksizlik, vajinal kuruluk belirtiler arasındadır. Daha ileri dönemde kas gücünde azalma ve kemik erimesi oluşur.

Cinsel isteksizliğin psikolojik nedenleri neler?

Cinsellikle ilgili bilgi eksikliği cinselliği benimsemeyi, bundan keyif almayı engeller. Partner iletişimindeki yetersizlik ya da bozukluk da cinsel sorunlara yol açabilir. Ayrıca depresyon ve kaygılar da cinsel fonksiyon bozukluğuna yol açar.

Menopozda cinsel isteksizlik artar mı?

Menopozda östrojen hormonunun ani düşüşü söz konusudur. Böylece vajinal kan akımında azalma, ciltte incelme ve genital duyularda azalma meydana gelir. Vajinal kuruluk oluşur. Tüm bunlar ilişkiyi zorlaştırır. Azalan testesteron da cinsek isteksizliği tetikler ve menopozdaki kadınların cinsel sorunlarının başında cinsel isteksizlik gelmektedir. Menapozda zinsel isteksizlik tedavisinde kullanılan başlıca hormonlar östrojen ve androjendir. Östrojen menopoz döneminde görülen sıcak basmasını giderir, osteoporozu azaltır, vajen duvarını kalınlaştırır, kan akışını artırır, vajinal kayganlıkta artışı sağlar. Östrojenle testosteron birlikte kullanıldığında cinsel istek de olumlu etkilenir. Östrojen ve testosteronun birlikte kullanıldığı pek çok çalışmada cinsel istekte, uyarılmada ve orgazmda artış olduğu bildiriliyor. DHEA kadın cinsel işlev bozukluğu tedavisi için kullanılan bir başka androjendir.

Kadınlarda cinsel uyarıyı arttırmak mümkün müdür?

Öncelikle cinsel bilgi eksikliğinin giderilmesi için danışmanlık, gerekirse seks terapisi yapılır. Hormon eksikliklerinin giderilmesi için hormon tamamlama tedavileri, damar genişletici ilaçlar, merkezi sinir sistemine etkili ilaçlar, mekanik araç kullanımı ve alternatif tedavi yöntemleri seçenekler arasında. Uyarılmada zorluk yaşayan kadınlarda EROS adı verilen klitoral vakum cihazı kullanılabiliyor. Bu cihazın klitoris üzerine uyan bir başlığı var; kişinin ayarladığı şiddette vakum yaratarak klitorisin kanla dolmasını sağlıyor. Bu cihaz dışında radyoterapi görmüş ve vajinal darlık gelişmiş kadınlarda vajinal genişleticiler kullanılabilmektedir.

Cinsel isteksizliğin tedavisi var mıdır?

Kadınlarda cinsel isteksizlik tedavisi vardır. Kadınlarda cinsel isteksizlik tedavisi sırasında ilk  yapılması gereken sebebin araştırılmasıdır. Sebebi fiziksel etkenlere mi bağlı ? yoksa psikolojik mi ? sorusuna cevap bulunmalıdır. Problemin psikolojik olduğuna karar verilirse psikoterapi ile çözüm aranmalıdır. İlaç tedavisi tartışmalıdır. Bazı ilaçlar kullanılmasına rağmen bazı yeni ilaçlar da araştırma aşamasındadır. İçlerinde Viagra  da olmak üzere cinsel uyarılma üzerine etkili olduğu düşünülen bir grup ilaç deneme aşamasındadır. Bu ilaçların çoğu genital bölgedeki kan akımını artırarak etkili olmaktadırlar. Hem kadınlar hem de erkeklerde testosteron cinsel uyarılma açısından önemli olduğundan cinsel istek azalmasının tedavisinde kullanımı araştırılmıştır. Kadınlarda yaşla testosteronun azaldığı göz önüne alındığında zaman içinde cinsel uyarılmada  belirgin bir düşüş fark eden kadınlarda yararlı olabilmektedir. Östrojen kullanımı bazı kadınlarda ve özellikle  premenapozal ve postmenapozal dönemde  cinsel isteği ve cinsel arzuyu artırabilmektedir. Cinsel ilişkiden bir kaç saat önce alınan metilfenidat gibi uyarıcıların da cinsel isteği arttırdığı bulunmuştur. Ancak uyarıcıların tedavideki yeri tartışmalıdır , bağımlılık gibi yan etkileri unutulmamalıdır. Doktora danışılmadan herhangi bir tedavi uygulamak kesinlikle doğru değildir.

...