Hergün  12.00 - 20.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Penis eğriliği

 

Peniste eğrilik, hem estetik hem de işlev olarak erkekte  cinsellikte önemli sorunlar yaratabilir ve eğrilik kişilerde doğuştan veya sonradan olabilir. Doğuştan olan eğrilikler görüntü olarak sorunlara neden olmalarına karşın, genellikle cinsellikte fazla zorluk yaratmaz.

Sonradan olan penis  eğriliği  ise daha karmaşıktır ve ciddi zorlanmalara neden olabilir. Buradaki ana sorun peniste sertleşmeyi sağlayan iki adet silindirin kılıflarında bir çeşit nasır dokusunun gelişmesidir. Bu sert doku da penisteki sertleşme için gerekli mekanizmaların çalışmasını engeller. Penisteki bu sert dokuya daha sonra kireç birikir ve buna 'Peyronie Hastalığı' adı verilir.

Doğuştan olan penis eğriliği nedir?

Doğuştan olan penis eğrilikleri genellikle erkeğin cinsel aktif sürece girdiği ve penis boyutlarının geliştiği ergenlik çağında daha da belirgin olur. Penis yapısını oluşturan iç dokularında kısmi doku yapışıklıkları nedeniyle yapışıklığın bulunduğu yöne doğru eğriliğiyle görülür. Özellikle gençlerde ergenlik çağında penis’in boyutlarının büyümesiyle eğrilik ortaya çıkar. Eğriliğin derecesine göre penisin şekli cinsel ilişkiyi zorlaştıracak veya ilişkiye engel olacak düzeyde olabilir. Doğumsal penis eğriliklerinin tedavisi mümkündür ve  tedavi şekli de ameliyattır. Yapılan düzeltme ameliyatı  aslında biraz da penis estetik ameliyatı gibi de değerlendirilmelidir.

Sonradan oluşan penis eğriliği nasıl oluşur?

Sonradan oluşan veya diğer adı ile edinsel penis eğriliklerinin en yaygın olanı “Peyronie hastalığı”dır. Penisteki sertleşmeyi  sağlayan yapıları çevreleyen kılıfsı dokuda kolajen denilen bir maddenin birikimi ile bu dokuda plak tarzında sert alanlar oluşmasıyla karakterize bir hastalıktır. Peyronie hastalığı genellikle 40 yaşından sonra görülür. Genetik etkenler, zorlamalı cinsel ilişki sonrası küçük damarlarda meydana gelen kanama odaklarının iyileşme sürecinde yetersizlikler, E vitamini yetersizliği, şeker hastalığı gibi nedenleri vardır .Bu hastalığın ilk döneminde sertleşme sırasında ağrılar ve peniste eğrilik meydana gelir. Bu dönemde uygulanan ilaç tedavileri genelde %30-40 arası başarılı olur. 12-18 ayı kapsayan birinci dönem tamamlandıktan sonra Peyronie hastalığının kronik dönemi başlar. Bu dönemde ayrıca eğrilik iyice artar ve sertleşme sırasındaki ağrılar azalır veya kaybolur.

Penis eğriliği tedavisi nasıl yapılır?

Peyronie hastalığında hastanın sertleşme  sorunu yoksa, eğriliği düzeltmek için  cerrahi teknikler uygulanır. Penisin boyutlarına göre cerrahi tekniğin seçilmesi uygun olacaktır. Peyronie’nin ileri dönemlerinde ciddi anlamda sertleşme  sorunu da ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda uygulanacak tedavi, penis estetiği ile birlikte penis protez ameliyatıdır.

Devam eden süreçlerdeki en önemli bulgular ağrı olması ve ultrasonografi incelemelerimizde "kireçlenmenin" tamamlanmamış olmasıdır. İlişki sırasında zorlanma ya da ilişkiye girememe tedaviyi yönlendirirken etkili olan ikinci noktadır. Bu durum için düzeltici ameliyatlar vardır. Penis düzleştirilebilir.Bazı kişilerde cinsel işlev, hastalığa bağlı olarak kaybolabilir. Üroloji uzmanları bu hastalara penil protez (halk arasındakiş söylemi ilemutluluk çubuğu) yerleştirerek sorunları ortadan kaldırabilir.Unutmamak gerekir ki cinsellikte hem estetik hem de fonksiyon önemlidir.

...